akimonkkonen

Uusi "Ribbentrop" etupiirijakosopimus ajankohtainen

  • Hitlerin ja Stalinin etupiirijako maittain reilut 70 vuotta sitten.
    Hitlerin ja Stalinin etupiirijako maittain reilut 70 vuotta sitten.
  • EU:n ja Venäjän etupiirit nyt.
    EU:n ja Venäjän etupiirit nyt.

On tosiaan ikävää olla pieni maa suurten valta/sotakoneistojen välissä. Ukraina on saanut taas kerran sen huomata, ettei ratkaisu lupautumisesta kummallekaan kilpakosijalle ole helppoa, sillä sydän ja järki riitelevät keskenään, repien ja raastaen oman ruumiin kappaleiksi. 

Pienehkön maan on myös vaikeaa olla täysin itsenäinen, näiden maan mahtavien pyörityksessä; lupaavathan he kauniilla sanoillaan kaikkea hyvää intohimonsa kohteelle. Toisin oli Kolmannen valtakunnan ja Neuvostoliiton välillä tehdyssä Ribbentrop -sopimuksessa, jossa kuunneltiin vain sulhojen toivomuksia, eikä morsiota lainkaan, jolle jäi miehityksen hyväksymisen osa tai toivoton ja yksinäinen sota miehittäjää vastaan. 

Pieni Suomikin noissa neuvotteluissa mainittiin ja Stalinin etupiirin me lopulta jäimme, vaikka NL:n talvisodan hyökkäys maahamme laajalti tuomittiinkiin ja apua saimme mm. Mussolinilta.

Miksi suuret ja mahtavat haluavat elintilaa pienistä maista? Siksikö, että he ovat pilanneet suuruudenhulluudellaan ja moraalittomuudellaan oman maansa elinolot, vai siksikö, että globaali herruus  takaa eliitille rajattoman yksinvaltiuden euforisen olotilan?  Juuri sen, jonka vallassa on tehty julmimmat rikokset ihmisyyttä vastaan ja oikeutettu ihmisten luokittelu arvottomiin ja arvokkaisiin. Haistatteko jo sodan tuoksun?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Miksi suuret ja mahtavat haluavat elintilaa pienistä maista? "

Tuosta sopimuksesta, jonka suurvallat Saksa ja Neuvostoliitto tekivät syksyllä 1939, käytetään yleensä nimeä Molotov-Ribbentorp-sopimus allekirjoittajien mukaisesti. Hehän olivat korkeiden sopijaosapuolten ulkoministereitä.

Miksi et tutustu ainakin poliittiseen maailmanhistoriaan? Saattaisi jopa selvitä hieman suurvaltojen motiivit.

Toimituksen poiminnat